ראשי    אודות      תקנון      מעקב הזמנות      צור קשר משלוחים חינם בקנייה מעל 299 ₪
לייעוץ חינם והזמנות חייגו:
09-9516035

ממה עשוי רוטב סויה ואיך מכינים אותו?

רוטב סויה הוא אחד הרטבים הפופולאריים ביותר בעולם, שניתן למצוא כמעט בכל מטבח. הוא הוכן בפעם הראשונה בסין, לפני יותר מ-2,000 שנה. המתכון העתיק ביותר שאותר בכתובים, ככל הנראה נכתב כבר סביב שנת 400 לפני הספירה. אחרי שהתבסס במטבח הסיני, הרוטב נדד ליפן, ומשם התפשט ברחבי מזרח אסיה.

במאה ה-19 הוא הפך למצרך נפוץ גם בעולם המערבי, כאשר גם בישראל רוטב סויה הפך למצרך חובה, ורוב הישראלים נוהגים להשתמש בו במטבח הביתי. באופן טבעי, עם השנים טכניקת ההכנה והרכיבים עברו כמה שינויים, ביניהם הוספת מלח וממתיקים, עד שהרוטב קיבל את הטעם והצבע המוכרים כיום.

רוטב סויה הוא רוטב רב-תכליתי, שמשמש להכנה של מאכלים רבים, כולל כמובן מגוון עצום של מנות מהמזרח הרחוק. טעמו העמוק והעשיר, מחזק את טעמי המנה ב"אוממי" הייחודי שלו. זו הסיבה, שכיום משתמשים בו גם להעמקת הטעמים של מאכלים שאינם קשורים כלל למטבח האסייתי. בין היתר הרוטב משמש כמטבל לסושי, בהכנת מנות מוקפצות, כתוספת לנודלס ומאכלי אורז, לתיבול סלטים, טופו, מנות של ירקות, מרקים, נזידים ועוד.
 

ממה עשוי רוטב סויה?

מדובר ברוטב מותסס, שמכינים בדרך כלל מכמה רכיבים פשוטים:

  • פולי סויה

  • גרגירי חיטה קלויים

  • מים

  • מלח 

על אף שהרבה רוטבי סויה מכילים חיטה, היא אינה רכיב הכרחי. ניתן למצוא גם רוטבי סויה ללא גלוטן, שמכילים סויה, מים ומלח בלבד. 

מבחינה תזונתית, חשוב קודם כל לדעת מה זה סויה – מדובר בפולים יבשים, ששייכים למשפחת הקטניות. הם עשירים מאד בחלבון ולכן גם הרוטב מכיל כמות גבוהה שלו, כ-8 גרם ל-100 מ"ל. בנוסף הוא מכיל גם מינרלים כמו אשלגן, מגנזיום וסידן.
 

איך מכינים רוטב סויה?

את הרוטב ניתן להכין משני סוגי סויה – סויה לבנה וסויה שחורה, אך לרוב משתמשים בפולי הסויה הלבנים, הנפוצים בהרבה. אחרי השטיפה והניקוי של הפולים, מבשלים אותם במים עד שהם מתרככים לחלוטין. את הפולים המסוננים מתסיסים עם חיטה קלויה ומלח, לרוב באמצעות שמרים מסוגים שונים.

אחרי שתהליך התסיסה מסתיים, ממצים את הנוזלים מתוך החומר המותסס, בעזרת מכבש. הנוזל שמתקבל הוא הרוטב עצמו, כאשר בשלב זה ניתן להוסיף לו חומרי המתקה ותבלינים שונים.
 

סוגים של רוטב סויה

ישנם סוגים רבים של רוטב סויה, כאשר בכל ארץ בה מייצרים את הרוטב, טעמו יהיה שונה במקצת, בהתאם לתהליך ההכנה ולחומרי הגלם הספציפיים שהוא מכיל. ביפן למשל, קיימים לפחות 20 סוגים שונים של הרוטב. עם זאת, ניתן לחלק אותם לכמה קבוצות עיקריות. ההבחנה ביניהם נעשית לפי הטעם, הצבע, רמת המתיקות, רמת הפיקנטיות והתוספות השונות. הנה כמה מהסוגים הנפוצים של הרוטב:

  1. רוטב סויה בהיר (Light Soy Sauce): גרסה קלה של רוטב סויה, שמתאימה לתיבול עדין של מנות חמות מרחבי אסיה, בדגש על המטבח התאילנדי. הצבע שלו חום בהיר והוא מאד דליל. משתמשים בו למשל בהכנת מנות מוקפצות או לתיבול סלטים.

  2. רוטב סויה כהה (Dark Soy Sauce): רוטב כהה וסמיך יותר, בעל טעם דומיננטי בהרבה מזה של הרוטב הבהיר. לרוב מוגש לצד מנות של סושי וסשימי.

  3. רוטב סויה שחור (Black Soy Sauce): לא כדאי להתבלבל בינו לבין הרוטב הכהה המוכר, מכיוון שהוא עוצמתי מאד בטעמו. מדובר על רוטב סמיך כמו סירופ, מלוח ומתוק במיוחד, כך שתוספת קטנה שלו מספיקה כדי להעניק לאוכל טעם וצבע ייחודיים. הוא מתאים במיוחד למאכלים צלויים.

  4. רוטב סויה מתוק (Sweet Soy Sauce): רוטב זה מכיל תוספת סוכר או ממתיקים טבעיים. הוא מתאים לתבשילים שייהנו מתוספת קלה של מתיקות.

  5. רוטב סויה חריף (Spicy Soy Sauce): רוטב עוקצני, שמוסיף חומציות ופיקנטיות למנות שונות.

  6. רוטב סויה חריף מתוק (Sweet and Spicy Soy Sauce): שילוב טעמים מעניין, שמייצר איזון מוצלח בין חמיצות, חריפות ומתיקות.

  7. רוטב סויה תמרי (Tamari Soy Sauce): גרסה זו של הרוטב נחשבת למסורתית יותר, בשל תהליך ההתססה הממושך שאורך 6 חודשים. רוטב זה אינו מכיל חיטה ולכן נחשב לנטול גלוטן.

  8. רוטב סויה דל נתרן – מכיוון שרוטב סויה מכיל כמויות גבוהות של נתרן, כיום מייצרים רוטבי סויה מתאימים למעוניינים להפחית בצריכתו.


טבע מכל העולם – מגוון רוטבי סויה מהמזרח הרחוק

טעמו העשיר ואופן השימוש המגוון, הפכו את רוטב הסויה לחומר גלם מרכזי בכל מטבח. מומלץ לא להסתפק בהחזקה של סוג אחד של רוטב, ולהתנסות במגוון הטעמים והסוגים שניתן למצוא באתר, על מנת להרחיב את אפשרויות ההכנה ואת מגוון הטעמים.

אצלנו ב"טבע מכל העולם" תוכלו למצוא מגוון מעניין במיוחד של רוטבי סויה, לכל שימוש אפשרי במטבח. ליקטנו עבורכם את הרטבים הטעימים והאיכותיים ביותר, על מנת שתוכלו להתנסות ולגוון את טעמי המנות שאתם אוהבים להכין. בין היתר ניתן להזמין באתר רוטב סויה סיני, יפני, תאילנדי, פיליפיני, קוריאני, רוטב תמרי וכן רוטב דל נתרן. אם יש לכם שאלות נוספות לגבי רוטבי הסויה ושאר המוצרים שבחנות, צלצלו אלינו 09-9516035
 

ממה עשוי רוטב סויה ואיך מכינים אותו?

רוטב סויה הוא אחד הרטבים הפופולאריים ביותר בעולם, שניתן למצוא כמעט בכל מטבח. הוא הוכן בפעם הראשונה בסין, לפני יותר מ-2,000 שנה. המתכון העתיק ביותר שאותר בכתובים, ככל הנראה נכתב כבר סביב שנת 400 לפני הספירה. אחרי שהתבסס במטבח הסיני, הרוטב נדד ליפן, ומשם התפשט ברחבי מזרח אסיה.

במאה ה-19 הוא הפך למצרך נפוץ גם בעולם המערבי, כאשר גם בישראל רוטב סויה הפך למצרך חובה, ורוב הישראלים נוהגים להשתמש בו במטבח הביתי. באופן טבעי, עם השנים טכניקת ההכנה והרכיבים עברו כמה שינויים, ביניהם הוספת מלח וממתיקים, עד שהרוטב קיבל את הטעם והצבע המוכרים כיום.

רוטב סויה הוא רוטב רב-תכליתי, שמשמש להכנה של מאכלים רבים, כולל כמובן מגוון עצום של מנות מהמזרח הרחוק. טעמו העמוק והעשיר, מחזק את טעמי המנה ב"אוממי" הייחודי שלו. זו הסיבה, שכיום משתמשים בו גם להעמקת הטעמים של מאכלים שאינם קשורים כלל למטבח האסייתי. בין היתר הרוטב משמש כמטבל לסושי, בהכנת מנות מוקפצות, כתוספת לנודלס ומאכלי אורז, לתיבול סלטים, טופו, מנות של ירקות, מרקים, נזידים ועוד.
 

ממה עשוי רוטב סויה?

מדובר ברוטב מותסס, שמכינים בדרך כלל מכמה רכיבים פשוטים:

  • פולי סויה

  • גרגירי חיטה קלויים

  • מים

  • מלח 

על אף שהרבה רוטבי סויה מכילים חיטה, היא אינה רכיב הכרחי. ניתן למצוא גם רוטבי סויה ללא גלוטן, שמכילים סויה, מים ומלח בלבד. 

מבחינה תזונתית, חשוב קודם כל לדעת מה זה סויה – מדובר בפולים יבשים, ששייכים למשפחת הקטניות. הם עשירים מאד בחלבון ולכן גם הרוטב מכיל כמות גבוהה שלו, כ-8 גרם ל-100 מ"ל. בנוסף הוא מכיל גם מינרלים כמו אשלגן, מגנזיום וסידן.
 

איך מכינים רוטב סויה?

את הרוטב ניתן להכין משני סוגי סויה – סויה לבנה וסויה שחורה, אך לרוב משתמשים בפולי הסויה הלבנים, הנפוצים בהרבה. אחרי השטיפה והניקוי של הפולים, מבשלים אותם במים עד שהם מתרככים לחלוטין. את הפולים המסוננים מתסיסים עם חיטה קלויה ומלח, לרוב באמצעות שמרים מסוגים שונים.

אחרי שתהליך התסיסה מסתיים, ממצים את הנוזלים מתוך החומר המותסס, בעזרת מכבש. הנוזל שמתקבל הוא הרוטב עצמו, כאשר בשלב זה ניתן להוסיף לו חומרי המתקה ותבלינים שונים.
 

סוגים של רוטב סויה

ישנם סוגים רבים של רוטב סויה, כאשר בכל ארץ בה מייצרים את הרוטב, טעמו יהיה שונה במקצת, בהתאם לתהליך ההכנה ולחומרי הגלם הספציפיים שהוא מכיל. ביפן למשל, קיימים לפחות 20 סוגים שונים של הרוטב. עם זאת, ניתן לחלק אותם לכמה קבוצות עיקריות. ההבחנה ביניהם נעשית לפי הטעם, הצבע, רמת המתיקות, רמת הפיקנטיות והתוספות השונות. הנה כמה מהסוגים הנפוצים של הרוטב:

  1. רוטב סויה בהיר (Light Soy Sauce): גרסה קלה של רוטב סויה, שמתאימה לתיבול עדין של מנות חמות מרחבי אסיה, בדגש על המטבח התאילנדי. הצבע שלו חום בהיר והוא מאד דליל. משתמשים בו למשל בהכנת מנות מוקפצות או לתיבול סלטים.

  2. רוטב סויה כהה (Dark Soy Sauce): רוטב כהה וסמיך יותר, בעל טעם דומיננטי בהרבה מזה של הרוטב הבהיר. לרוב מוגש לצד מנות של סושי וסשימי.

  3. רוטב סויה שחור (Black Soy Sauce): לא כדאי להתבלבל בינו לבין הרוטב הכהה המוכר, מכיוון שהוא עוצמתי מאד בטעמו. מדובר על רוטב סמיך כמו סירופ, מלוח ומתוק במיוחד, כך שתוספת קטנה שלו מספיקה כדי להעניק לאוכל טעם וצבע ייחודיים. הוא מתאים במיוחד למאכלים צלויים.

  4. רוטב סויה מתוק (Sweet Soy Sauce): רוטב זה מכיל תוספת סוכר או ממתיקים טבעיים. הוא מתאים לתבשילים שייהנו מתוספת קלה של מתיקות.

  5. רוטב סויה חריף (Spicy Soy Sauce): רוטב עוקצני, שמוסיף חומציות ופיקנטיות למנות שונות.

  6. רוטב סויה חריף מתוק (Sweet and Spicy Soy Sauce): שילוב טעמים מעניין, שמייצר איזון מוצלח בין חמיצות, חריפות ומתיקות.

  7. רוטב סויה תמרי (Tamari Soy Sauce): גרסה זו של הרוטב נחשבת למסורתית יותר, בשל תהליך ההתססה הממושך שאורך 6 חודשים. רוטב זה אינו מכיל חיטה ולכן נחשב לנטול גלוטן.

  8. רוטב סויה דל נתרן – מכיוון שרוטב סויה מכיל כמויות גבוהות של נתרן, כיום מייצרים רוטבי סויה מתאימים למעוניינים להפחית בצריכתו.


טבע מכל העולם – מגוון רוטבי סויה מהמזרח הרחוק

טעמו העשיר ואופן השימוש המגוון, הפכו את רוטב הסויה לחומר גלם מרכזי בכל מטבח. מומלץ לא להסתפק בהחזקה של סוג אחד של רוטב, ולהתנסות במגוון הטעמים והסוגים שניתן למצוא באתר, על מנת להרחיב את אפשרויות ההכנה ואת מגוון הטעמים.

אצלנו ב"טבע מכל העולם" תוכלו למצוא מגוון מעניין במיוחד של רוטבי סויה, לכל שימוש אפשרי במטבח. ליקטנו עבורכם את הרטבים הטעימים והאיכותיים ביותר, על מנת שתוכלו להתנסות ולגוון את טעמי המנות שאתם אוהבים להכין. בין היתר ניתן להזמין באתר רוטב סויה סיני, יפני, תאילנדי, פיליפיני, קוריאני, רוטב תמרי וכן רוטב דל נתרן. אם יש לכם שאלות נוספות לגבי רוטבי הסויה ושאר המוצרים שבחנות, צלצלו אלינו 09-9516035
 

יש לך שאלה? בוא נשוחח ב-WhatsApp