פלפל צ'ילי מסוג חלפניו הוא אחד המרכיבים הנפוצים והחשובים ביותר במטבח המקסיקני ובמטבח הטקס-מקס (המטבח שהתפתח בטקסס שבארה"ב ומושפע מהמטבח המקסיקני והאמריקני-טקסני). פלפל חלפניו הוא פלפל קצר, שמנמן בצורתו ובעל חריפות מתונה יחסית. חלפניו נקטף לרוב כשצבעו ירוק, אולם אם מניחים לו להבשיל על השיח הוא מקבל צבע אדום כהה. פלפלי חלפניו מהווים בסיס לסלסות, לרטבים ולתבשילים והם מוגשים כתוספת לנאצ'וס, בתוך בוריטו וטאקו, או כליווי למאכלי בשר, ביצים ודגים. במטבח הטקס-מקס נהוג לכבוש פלפלי חלפניו חתוכים לטבעות בתחמיץ של חומץ, מלח וסוכר, לפזר אותם על נאצ'וס או להגיש אותם כתוספת לבוריטוס, קסדיות ומאכלים נוספים מהמטבח המקסיקני.